Akustikpanel – en investering som gör skillnad

Akustikpanel har funnits länge, men det har på senare år blivit populärt att ha hemma. Vi kommer förklara vad akustikpaneler är, hur de fungerar och vilka fördelar de kan erbjuda för både hemmet och i företagslokaler.

Närbild på akustikpanel

Vad är akustikpanel?

Akustikpaneler, även kända som ribbväggar eller ribbpaneler, utgör en typ av ljudabsorbent som används för att förbättra ljudmiljön i ett rum. Vanligtvis tillverkade av ek eller valnöt med en monterad akustikfilt, bidrar de till att bryta ner och hantera ljudet, vilket minskar ekon i rummet.

Dessa paneler kan placeras i olika delar av ditt hem, täcka flera väggar eller till och med användas i fuktiga utrymmen som badrum. De erbjuder många möjligheter och levererar alltid imponerande resultat.

Hur fungerar akustikpanel?

Akustik, vilket betyder ”läran om ljud,” fokuserar på ljudförhållandena i ett rum, inklusive de vibrationer och signaler som når öronen och uppfattas som ljud. Bra akustik innebär en behaglig ljudnivå och frånvaro av efterklang eller ekon.

När du förbättrar din hemmiljö är det vanligt att tänka på luftkvalitet, ljus och radon, men få överväger vikten av god akustik. Faktum är att dålig akustik hemma kan negativt påverka hälsan genom att orsaka stress, koncentrationsproblem och huvudvärk.

Akustikpanelerna är mest effektiva vid frekvenser från 300 Hz till 2000 Hz, vilket täcker ett stort område. Det betyder i praktiken att panelerna släcker både höga toner och ett djupt ljud. Högt tal och vanligt buller i huset ligger i området från 500 till 2000 Hz, och det är just här som den akustiska panelen är mest effektiv.

Ljudtestet som du ser här är baserat på akustikpaneler installerade på en remsa på 45 mm med mineralull bakom panelerna. Det spelar stor roll om du har dålig akustik i rummet.

Diagram över ljudtest av akustikpaneler.

Grafen visar ljudtest med akustikpanel (blå linje) och hur mkt den fångar upp vid olika ljudfrekvenser. 

På kontoret kan det också vara mycket användbart eftersom en hälsosam ljudmiljö gör medarbetarna gladare och mer effektiva. Undersökningar har också visat att restauranger med bra akustik ger mer intäkter per gäst än restauranger med dålig akustik. Med andra ord – att skapa en bra ljudmiljö är viktigt för din hälsa.

Varför är det bra med akustikpanel?

1. Ljudabsorption: Akustikpaneler absorberar ljudvågor och minimerar efterklang, vilket skapar en behagligare och lugnare ljudmiljö.

2. Estetisk förbättring: Utöver sin akustiska funktion bidrar panelerna till inredningens visuella estetik och kan anpassas efter ditt hem eller kontors design.

3. Hälsosamma arbetsmiljöer: På arbetsplatser främjar akustikpaneler en hälsosam ljudmiljö, vilket ökar medarbetarnas trivsel och produktivitet.

När det gäller valet av akustikpaneler finns det olika alternativ gällande material och utseende. Stonewall.se erbjuder möjligheten att beställa hem prover för att underlätta beslutet. Det är viktigt att välja paneler som passar dina preferenser och behov, särskilt om de ska användas i fuktiga utrymmen.

Var kan du hitta akustikpaneler?

Akustikpaneler finns tillgängliga online och i butiker som Stonewall.se, samt på en del större byggvaruhus. Det är enkelt att införliva dem i din inredning och förbättra ljudmiljön i ditt hem eller på ditt företag.