Ribbvägg - Information & Montering

Hur monterar man upp en ribbvägg? Följ 5 enkla steg

En ribbvägg kan monteras genom att man skruvar upp den mellan ribborna direkt på en gipsad eller reglad vägg. Det går också bra att limma upp ribbväggen på en betongvägg med monteringslim. Vi har ribbväggar i flera olika storlekar och dem kan monteras upp på många olika sätt: väggen, taket eller på möbler är bara några av flera alternativ.

Verktyg som är användbara: 

  • 2 arbetsbockar 
  • Cirkelsåg eller handsåg 
  • Multisåg för små detaljer 
  • Skruvdragare 
  • Sandpapper  
  • Måttband & Brytkniv 
  • Skruvar eller lim 

Se videon för en visuell beskrivning

5 enkla steg

1. Mät ytan: När du har alla användbara verktyg tillgängliga så kan du börja med att mäta väggen eller den ytan där ribbväggen ska monteras. Mät bredden och höjden för att sedan kunna kapa ribbväggen i exakt mått. 

2. Kapa ribbväggen: Placera ribbväggen på två arbetsbockar eller något liknande för att ribbväggen ska vara stadig och enkel att arbeta med. Se över materialet på ribbväggen och se till att allt ser bra ut. Sedan kapar du ribbväggen med en cirkelsåg efter den ytan som du har mätt ut , därefter kan du borsta av panelerna innan du monterar fast de på väggen. 

3. Förbered inför montering: Använd fint sandpapper och slipa till kanterna som du har kapat och skär till akustikfilten med en brytkniv. Efter att du har justerat och finslipat panelerna så kan du handskruva fast skruvar 1-2 cm ner i akustikfilten innan du monterar upp ribbväggen. (Alltså skruva inte igenom skruvarna hela vägen, bara så de sitter fast). 

4. Montera ribbväggen: Placera sedan ribbväggen på den ytan som du önskar och borra fast skruvarna med skruvdragaren. 

5. Upprepa dessa stegen ovan: Om du har fler ribbväggar att montera kan du upprepa dessa instruktioner tills alla akustikpaneler är monterade på väggen. Därefter kan du sätta dig i fåtöljen och njuta över din nya ribbvägg. 

Vad finns det för olika sorter av akustikpanel och ribbvägg?

PREMIUM RIBBVÄGGAR

Vad är skillnaden på Premium ribbvägg och Akutrade ribbvägg?

Premium ribbvägg tillverkas i Danmark, Akutrade i Ukraina. Premium ribbväggar är något styvare vilket gör att den lämpar sig bättre än Akutrade att sätta upp i tak och på betongvägg. Till att sätta upp på en vanlig reglad vägg fungerar både Premium och Akutrade lika bra. Rent visuellt är Akutrade mer rustik i sitt utseende med mer rustika  träribbor medan Premium är finare i sitt utförande. Premiums träribbor är svarta medan Akutrades inte är det. Akustikfilten bakom ribborna är 9 mm tjock på våra Premium väggar. Våra ribbväggar från Akutrade har en akustikfilt på 8 mm. 

Hur behandlar man en ribbvägg?

Genom att underhålla ribbväggen på rätt sätt så ger det den en ökad livslängd och bättre hållbarhet. Du kan underhålla din ribbvägg på bästa sätt genom att applicera på träolja anpassad för ribbväggen för att den ska vara mer tålig och resistent mot värme och vätskor i en begränsad omfattning. Hos oss medföljer olja vid köp utav en ribbvägg förutom de obehandlade ribbväggarna.

Hur gör man en sänggavel av ribbvägg?

Det är mycket enkelt att sätta upp en ribbvägg som sänggavel. Se vår film här:

Vilket material är era ribbväggar gjorda av?

Våra ribbväggar är tillverkade av träslagen ek eller valnöt och är FSC certifierat trä som står för Forest Stewardship Council vilket menas med att materialet kommer från ett ansvarsfullt skogsbruk som tar hänsyn till miljön och människor. Bakom träpanelen finns en akustikfilt som är tillverkad av återvunnen plast på 9mm och är speciellt framtagen för att vara ljudabsorberande.

Var är ribbväggarna tillverkade?

Våra Premium ribbväggar är tillverkade i Danmark och Akutrade ribbväggarna är tillverkade i Ukraina.

Vad kostar frakten?

Hemleveransen av din nya ribbvägg beräknas utifrån vart ribbväggen ska levereras och hur mycket ribbvägg du har köpt. Här kan du se hur mycket frakten kostar.

Ribbvägg i matsal

Hur tjock är filten på er ribbvägg?

Akustikfilten bakom ribborna är 9 mm tjock på våra Premium väggar. Våra ribbväggar från Akutrade har en akustikfilt på 8 mm. 

Är ribbväggarna brandsäkra?

Ja det är brandklassade, båda varianterna Akutrade och Premium. Fråga oss om du behöver ett brandcertifikat så kan vi skicka det till dig. 

Är ribbväggarna akustikabsorberande?

Ja alla våra ribbväggar skapar en bättre akustik. Våra Premium ribbväggar är testade hos jf. EN/DS 354:2003 hos DELTA i Hørsholm, a part of force Technology. Fråga oss om du vill veta mer eller få rapporten mailad till dig. 

Hur långt är det mellan ribborna?

På våra Premium och Akutrade ribbväggar är det 13 mm mellan ribborna. 

Hur lång är leveranstiden?

Har vi ribbväggen på lager så har vi en leveranstid på mellan 1 - 7 vardagar. Har du frågor om din leverans är det bara att maila, ringa eller använda vår chattfunktion. 

Går det att beställa ribbvägg till utlandet?

Det går att beställa ribbvägg även till andra länder. Är du intresserad av det så maila oss på info@stonewall.se så återkommer vi med fraktkostnad och mer information.

Går era ribbväggar att använda i badrum?

Vi har en serie ribbvägg som är anpassad till badrum och våtutrymmen. Denna ribbvägg tål en fuktighetsgrad på 55 %. Viktigt att tänka på är att den inte tål att vara i direkt kontakt med vatten. Den lämpar sig inte att ha ex i duschen. Akustikpanel till badrum hittar ni här!

Ribbpanel på köksö?

Absolut! Ribbväggarna passar utmärkt att klä in köksön eller andra möbler med. Se bilder från en av våra kunder nedan.